Rufus van den Ban

 

 

“Ik voel als architect een sterke verantwoordelijkheid naar de samenleving. Daarom probeer ik nieuwe, innovatieve materialen te gebruiken, in plaats van beton dat qua duurzaamheid lastiger te verdedigen is”

“Sociale woningbouw en complexe locaties vind ik in mijn werk het meest interessant. Maar een project moet voor mij wel de moeite waard zijn: verder gaan dan een standaardoplossing op het gebied van sociale woningbouw. Bijvoorbeeld door te streven naar een betere buitenruimte, meer daglicht en echt goed passend in de straat en de stad. Ik vind het leuk om met een beperkt budget het beste antwoord op al die vragen te vinden. Het vraagt om inventiviteit, maar is ook heel dankbaar. De moeite die je doet, levert zoveel op voor de mensen die er komen te wonen.”

Project van Rufus – Paradijshof Crooswijk

“We hebben dit ontwerp gemaakt in een hele leuke samenwerking met Office Winhov en Woonstad. Wat wij dachten dat goed was, sloot heel goed aan bij wat Woonstad wilde en bij het landschappelijk ontwerp door West 8.”

 

“De plek in de stad maakte dit een bijzonder project: een wijk met veel leegstand, veel gesloopt, dichtgetimmerde straten. Nu is het een prachtige, grote en groene plek geworden, met ook nog een enorme binnentuin.”

ga naar project

 

“Naast mijn werk als architect geef ik les bij Bouwkunde, twee dagen per week. Die afwisseling houdt de balans in mijn werk. Waar ik als architect maanden achtereen bezig ben met de praktische uitwerking van een project, financiën, regelgeving, spreek ik met mijn studenten over de mogelijkheden, de kansen van architectuur. Waar je het allemaal voor doet. En anderzijds is alleen academisch bezig zijn ook niet goed. Architectuur is ook realiseren. En durven praten met de metselaar. Die gesprekken zijn voor mij hoogtepuntjes.”

“De afwisseling met lesgeven houdt balans in mijn werk. Met studenten spreek ik over waar je het voor doet: de mogelijkheden, de kansen van architectuur”

 

“In ons bureau zijn we allemaal manusjes van alles, heel veelzijdige mensen die alle fases van een project interessant vinden. En het bureau is ook gewoon heel leuk. We werken als een team, altijd heel betrokken bij elkaars projecten. Samen lunchen, borrelen en eten, versterkt dat gevoel nog meer.”

Andere projecten van Rufus

Ruivendwarsstraat

Ruivendwarsstraat

De Pijp

De Pijp

Tuinstadwijk

Tuinstadwijk

rufus@hparchitecten.nl