Pelle Poiesz

 

“Ik houd het meest van ingewikkelde locaties: waar veel belangen spelen, bijvoorbeeld. Zo’n project goed doen, kan echt veel opleveren. Je voelt dat de stad er wezenlijk beter van wordt.”

“Ontwerpen is voor mij geen kunstje van de architect, maar echt een teamprestatie. Ook in het meest eenvoudige project investeren we de tijd om verhalen op te halen, de mensen eromheen te leren kennen. In mijn ervaring levert dat altijd leukere energie op in het project. Door verbindingen te laten ontstaan en de potentie van anderen te benutten, wordt het eindontwerp altijd rijker.”

Als we meer ruimte geven aan de toekomstige bewoners, ontstaan er hele gave dingen. Gebouwen die veel meer zijn dan het ontwerp van de architect.”

 

Mijn vertrouwen in het proces, is gesterkt door projecten zoals ‘Een blok stad’. Daar kochten particulieren een volledig gerenoveerd casco om er zelf hun woning in te ontwerpen. We zagen toen: hé, als we meer ruimte geven aan de toekomstige bewoners, ontstaan er hele gave dingen. Gebouwen die veel meer zijn dan het ontwerp van de architect. Gebouwen waar ook het ambacht van de bouwer, de kwaliteiten van betrokken partijen, de trots van gebruikers in zit. Gebouwen waarin we onszelf hebben uitgedaagd.”

Project van Pelle – Markt Den Bosch

“Het is mooi om gaandeweg in een project te merken dat steeds meer betrokkenen gaan omarmen. Dat realiseerde ik me bijvoorbeeld bij de herbouw van de (ingestorte) panden aan de Markt in Den Bosch. Een heel politiek project, dat onder een vergrootglas van de media ligt. Er is immers een holle kies ontstaan, op de belangrijkste locatie van Den Bosch. Daar is veel emotie omheen. Iedereen vindt dat het oorspronkelijk moet blijven, maar wat dat dan precies is, weet niemand. Draagvlak, realiseerde ik mij toen weer, is niet alleen goedkeuring op het ontwerp, je moet ook de mensen die eromheen wonen meekrijgen.”

“We hebben nieuw ambacht in het ontwerp gebracht: met moderne gerecyclede bakstenen naast ambachtelijke stenen uit de enige ringoven die Nederland nog kent. Een deel van de stenen wordt daarbij ook nog afgewerkt met bijzonder glazuurwerk waarvoor we samenwerken met een kunstenares.”

 

 

“In dit soort transformaties moet je begrip hebben van veel lagen, die het proces op zich complexer maken. Maar als je dan een goed antwoord weet te geven, heb je echt iets bijzonders gedaan. Dat vind ik leuk. ”

“Je moet nooit bang zijn voor, maar juist op zoek gaan naar, die verhalen van alle betrokkenen.”

 

 

pelle@hparchitecten.nl