Manou Huijbregts

 

 

“Het plezier dat ik aan ontwerpen beleef, is sinds mijn studietijd nooit veranderd. Wat wel veranderd is: we doen het nu samen.”

 

“De drang om iets te maken, heb ik sinds kinds af aan gehad. Iets tastbaars. Iets dat er toe doet, een wezenlijk bijdrage aan je stad of land. Niet alleen het uiteindelijke gebouw, maar ook: de schetsen, de presentaties. Het plezier dat ik aan ontwerpen beleef, is sinds mijn studietijd nooit veranderd. Wat wel veranderd is: we doen het nu samen. Binnen het bureau durf ik steeds meer uit handen te geven, omdat ik het gevoel heb, dat het gedragen wordt. We doen het écht samen. Dat vind ik mooi om te zien.”

“Als het gebouw dan af is, mag het zijn eigen leven gaan leiden. Ik blijf de bedenker, maar het is niet meer van mij. Het meest benieuwd ben ik hoe het in de jaren na oplevering gebruikt gaat worden. Dat is de reality check.”

Project van Manou – Augustus

“Ik werk graag volgens de principes van de Bossche school, de theorie van Dom Hans van der Laan. Bijvoorbeeld in het project Augustus in Eindhoven: 65 woningen, voornamelijk eengezins, met ruime tuinen en fantastisch mooi uitzicht. De compositie van de volumes, de positionering van de ramen en deuren, de dakhelling zijn allemaal volgens de maattheorie van Van der Laan ontworpen. Dit project heeft voor mij weer bevestigd hoe goed die theorie werkt. Je voelt dat het klopt, als je er nu rondloopt.”

 “De compositie van de volumes, de positionering van de ramen en deuren, de dakhelling zijn allemaal volgens de maattheorie van Van der Laan ontworpen. Dit project heeft voor mij weer bevestigd hoe goed die theorie werkt. Je voelt dat het klopt, als je er nu rondloopt.”

ga naar project

 

 

“Ik vind het leuk om iets anders te bedenken dan een eengezinswoning of een appartement. Zoals de patiowoningen in dit project, een type dat je niet vaak ziet. Twee hoog, met een grotere begane grond, die helemaal gelijkvloers kan. Je kunt er een extra speelkamer inrichten, of een kantoor aan huis met zelfs een eigen entree want de woningen hebben twee voordeuren. Heel flexibel dus.”

“Dat je ontwerpen samen met heel veel anderen doet, dat een open samenwerking veel plezier oplevert, en dat je bouwt voor de mensen die er later wonen. Kortom: we kregen aandacht voor alles wat je juist niet op een foto kunt zien. Maar waar je wel elke avond gelukkig van naar bed gaat.”

 

 

manou@hparchitecten.nl