Basia van Vliet

 

“Ik ben van nature iemand die connecties legt en mogelijkheden ziet.

“Sociale projecten zijn mijn ding. Ik vind het bijvoorbeeld interessant om opnieuw plekken van samenkomst te creëren in een wijk waar veel is dichtgetimmerd. Om zo sociale cohesie te ‘maken’. Ik ben van nature iemand die connecties legt en mogelijkheden ziet. In mijn werk wil ik dat ook: kansen zien op de plekken die een ander al heeft afgeschreven. ”

“HP Architecten is mijn eerste baan, dus ik wil nog veel leren. Het is een kleiner bureau, dat vind ik fijn. Persoonlijk en niet hiërarchisch. Je zit direct aan dezelfde tafel met elkaar. Ik heb ook de ruimte om mijn eigen stijl te ontwikkelen en te volgen, want binnen het bureau heeft ieder zo z’n eigen expertise. De een weet veel over bouwtechnologie, de ander over sociale processen.”

 

“Het zijn de kleine dingen die bepalen of mensen publieke ruimtes als een fijne plek ervaren.”

 

“Ik ben Pools-Nederlands opgegroeid en verkeer daardoor zelf altijd tussen twee culturen in. Mede daarom wil ik een mediator tussen mensen zijn, vanuit mijzelf, maar ook in mijn werk. Als groepen mensen samenklitten en anderen uitsluiten, dan erger ik me daaraan. Juist door samen te komen, kan je zoveel van elkaar leren! Een ontwerp voor een kerk of verenigingsgebouw, zou ik daarom graag aanpakken.”

“Als architect vind ik het belangrijk dat de ruimtes die je voor iedereen ontwerpt, ook echt door iedereen gebruikt worden. Bijvoorbeeld de plekken waar je wacht op de bus of in de openbare ruimte ontspant. Het zijn de kleine dingen die bepalen of mensen publieke ruimtes als een fijne plek ervaren. Je moet daar als architect dus heel zorgvuldig in zijn. In de materiaalkeuzes, in de schaal die je kiest. Die zoektocht vind ik heel mooi. In elk project leer ik weer een kruimel. Daardoor voelt het alsof elk project op een eigen manier bij me past: overal neem ik iets uit mee.”

 

basia@hparchitecten.nl