Agustin Maria Aguirre

 

“Pas als je echt luistert naar de mensen voor wie je werkt, kun je iets zinnigs ontwerpen.

“Wat mij aanspreekt bij HP is de humane benadering van architectuur. Je ziet dat terug in het team: het is een fijne, open mix van mensen en ideeën. Een geheel waarin iedereen zijn inbreng heeft. Ik vind dat belangrijk, want de sfeer in het team vertaalt zich ook naar de projecten. Pas als je echt luistert naar de mensen met én voor wie je werkt, kun je iets zinnigs ontwerpen. Want elk project draait tenslotte om vertrouwen. Je komt veel verder met elkaar als er vertrouwen en steun is.”

“Of je nu een museum of sociale woningbouw ontwerpt, het is jouw verantwoordelijkheid als architect om er echt iets van te maken. Natuurlijk is een opdracht met een complexe puzzel van functies of een groot budget interessant. Maar minstens zo interessant vind ik de details. Daar begint het voor mij. Details kunnen een project maken of breken.”

 

“’We doen het nu eenmaal zo’, is hier nooit een antwoord!”

 

“In Argentinië ontwierp ik bijvoorbeeld een restaurant waarin terrazzo-achtige steen op allerlei plekken terugkwam. Het hele ontwerp ontstond als het ware vanuit dat eerste detail, die steensoort. Ik wilde dat vertrouwde materiaal uit de jaren ‘60 op een nieuwe manier laten zien. Het werd een groot succes: omwonenden voelden zich gelijk thuis in het nieuwe restaurant. “

“Binnen het team van HP Architecten ben ik vaak de encyclopedie. Ik ben erg nieuwsgierig, ik houd van brainstorms en probeer met frisse, nieuwe ideeën te komen. Daar is altijd ruimte voor. ‘We doen het nu eenmaal zo’, is hier nooit een antwoord!”

 

agustin@hparchitecten.nl