Eén blok stad wint de Rotterdam architectuurprijs!

Eén blok stad wint de Rotterdam architectuurprijs!

Zowel het publiek als de vakjury hebben Eén blok stad de Rotterdam architectuurprijs toegekend. Wat een mooi resultaat voor alle betrokkenen!

Eén Blok Stad
architect: hp architecten, bewoners
opdrachtgever: Woonstad, ERA Contour; de kopers
aannemer:TBI; diverse aannemers
locatie: Snellinckstraat, Zwaerdecroonstraat
omschrijving: Individuele nieuwe woningen in bestaande negentiende-eeuwse schil

Eén Blok Stad is een nieuwe vorm van woningbouw waarbij de rollen van opdrachtgever, architect en bouwer verschuiven. De ca. 50 negentiende-eeuwse panden in het Oude Westen verkeerden bouwkundig in slechte staat. Sloop lag voor de hand maar daarmee zou een karakteristiek straatbeeld verloren gaan. Uiteindelijk is de buitenkant volledig gerenoveerd in overeenstemming met de authentieke architectuur van de panden. Dat betekende: funderingsherstel; herstel van voor- en achtergevel; vervangen van daken, kozijnen en ramen, hekwerken, regenpijpen, natuurstenen dorpels en meer. Het leidingwerk is uitgevoerd tot punt van binnenkomst in de woning. De kopers kochten naar wens twee, drie of vijf woonlagen om deze volledig naar eigen inzicht af te bouwen – al dan niet met hulp van een architect. Achter elke gevel bevindt zich nu een unieke eigentijdse woning.